Cukrzyca

Cukrzyca a praca – co warto wiedzieć?

cukrzyca a praca

Cukrzyca jest chorobą w której dochodzi do zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Powikłania choroby mogą stanowić obawę przed podjęciem pracy przez pacjenta. Całe szczęście, cukrzyca a praca nie wykluczają się wzajemnie. Co warto wiedzieć w tym temacie? 

Cukrzyca – co to jest? 

Cukrzyca jest stanem chorobowym w którym dochodzi do zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Trzustka nie wytwarza lub przestaje wytwarzać wystarczającą ilość insuliny potrzebnej do regulowania stężenia glukozy we krwi. W skutek tego w organizmie utrzymuje się stan hiperglikemii, a organizm nie może efektywnie skorzystać z energii zawartej w glukozie. Stan podwyższonego poziomu glukozy we krwi niesie ze sobą niekorzystne skutki dla zdrowia. Samo wystąpienie cukrzycy wymaga wdrożenia odpowiedniego leczenia w postaci przyjmowania syntetycznej insuliny, leków przeciwcukrzycowych lub zmiany stylu życia. W jaki sposób cukrzyca a praca wpływają na siebie wzajemnie?

Cukrzyca a praca – z czego wynikają ograniczenia? 

Wielu pacjentów chorujących na cukrzycę obawia się jak choroba wpłynie na ich życie zawodowe. Tymczasem osoby cierpiące na cukrzycę mogą podjąć pracę zgodną ze swoimi kwalifikacjami. Wyjątkiem są zawody, które wymagają określonych sytuacji zdrowotnych, np. praca pilota czy praca maszynisty. Pojawiające się obawy pracodawców związane są z efektywnością pracy diabetyka. Tymczasem może on być równie efektywny w swojej pracy jak osoba w pełni zdrowa. 

Ograniczenia w pracy zawodowej diabetyka wynikają przede wszystkim z ryzyka stanów hipoglikemii z utratą świadomości oraz przewlekłych powikłań cukrzycowych. Cukrzyca, chociaż jest uciążliwą chorobą i wymaga spełnienia pewnych warunków, nie musi wiązać się z rezygnacją z pracy. 

Cukrzyca a praca zmianowa

Jak już wspomniano, diabetycy mogą poszukiwać zatrudnienia z zawodach zgodnych ze swoimi kwalifikacjami. Są jednak miejsca pracy, które mogą wymagać szczególnych warunków pod tym względem. Przyjmuje się, że wykonywana praca nie powinna utrudniać leczenia choroby i przyczyniać się do powstawania powikłań i stanów zagrażających zdrowiu i życiu. Uciążliwa może okazać się tutaj praca zmianowa, wymagająca wykonywania obowiązków służbowych w cyklicznie zmieniającym się czasie, zwłaszcza gdy pojawiają się nocne dyżury.Cukrzyca a praca zmianowa wiąże się z nieregularnym trybem życia. W tym wypadku diabetycy powinni szczególnie pamiętać o zwiększonej ilości pomiarów kontroli glikemii, odpowiednim odżywianiu oraz zmodyfikowaniu leczenia insuliną. 

Przeczytaj:  Poziom cukru po jedzeniu — glikemia poposiłkowa

Cukrzyca a praca wykluczająca 

Wymienione w drugim akapicie czynniki mogą stwarzać potencjalnie niebezpieczne sytuacje dla diabetyka. Dlatego istnieją zawody, które nie powinny być wykonywane w przebiegu cukrzycy i są to: 

  • zawody związane z lotnictwem cywilnym: pilot, kontroler ruchu lotniczego, członek załogi pokładowej, 
  • maszynista, 
  • górnik, hutnik, pracownik platformy wiertniczej, 
  • służby ratownicze, 
  • służby państwowe, 
  • zawodowi kierowcy, 
  • przewoźnicy wielkogabarytowych ładunków i substancji niebezpiecznych. 

W przypadku pozostałych zawodów lub grup zawodowych cukrzyca nie stanowi przeciwwskazania, jednak w każdorazowym wypadku należy o chorobie powiadomić pracodawcę. Niewskazane są również prace związane z dużym stresem, wymagające dużego wysiłku fizycznego, prace w odosobnieniu czy na wysokościach.

Cukrzyca a praca – o czym warto pamiętać? 

Zatrudniając się w nowym miejscu pracy lub przyjmując do pracy osobę chorą na cukrzycę warto pamiętać o kilku rzeczach. Cukrzyca a praca zawodowa wiąże się z kilkoma istotnymi elementami o które powinien zadbać zarówno pracownik jak i pracodawca. Przede wszystkim, należy zadbać o komfort diabetyka zapewniając mu odpowiednie stanowisko pracy, czas na spożycie posiłku oraz miejsce w którym mógłby przechowywać swoje leki lub podać insulinę. Dodatkowo, w środowisku diabetyka powinny znaleźć się osoby przeszkolone z zakresu pierwszej pomocy oraz świadome w rozpoznaniu stanów hipoglikemii. Dobrą praktyką jest zapewnienie grup wsparcia, czynników organizacyjnych zmniejszających stres oraz edukowanie współpracowników na temat tej choroby.

Anna Kondziela
551 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Cukrzyca

Retinopatia cukrzycowa – poważne powikłanie cukrzycy. Dowiedz się, jak mu zapobiegać!

Retinopatia cukrzycowa to poważne zaburzenie wzroku, które dotyka osoby chore na cukrzycę. Dowiedz się, jak zapobiegać tej chorobie i na jakie objawy…
Cukrzyca

Cukrzyca wątrobowa - jak rozpoznać i leczyć tę chorobę?

Cukrzyca wątrobowa zazwyczaj rozwija się u osób z nadwagą, otyłością lub już istniejącą chorobą wątroby. Kluczowym elementem rozpoznawczym jest stwierdzenie insulinooporności, co…
Cukrzyca

Badania na cukrzycę, które warto wykonać

Cukrzyca to typowo współczesna choroba. Choruje na nią coraz więcej młodych osób i dzieci. Oprócz podłoża genetycznego wpływa na nią również nieprawidłowy…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *