Cukrzyca

Czego unikać przy cukrzycy? Jak należy się odżywiać na imprezach okolicznościowych?

czego unikać przy cukrzycy

Wesele kojarzy nam się z zabawą do rana przy doskonałej muzyce i smacznych daniach na ciepło i zimno. Menu weselne często opiera się na tradycyjnych, ciężkostrawnych daniach oraz słodkich przekąskach, na które nie każdy może sobie pozwolić. W tej grupie są również cukrzycy, których jadłospis różni się od menu osób zdrowych. W poniższym artykule przedstawiamy praktyczne porady, które przydadzą się podczas układania weselnego menu, które będzie uwzględniać potrzeby cukrzyków. 

Czego unikają cukrzycy?

Osoby na co dzień borykające się z chorobą, jaką jest cukrzyca, muszą dbać o swój codzienny jadłospis. To głównie od niego uwarunkowane jest samopoczucie i ogólny stan zdrowia chorego. O ile na co dzień większość diabetyków nie ma problemu z komponowaniem smacznych i odżywczych dań, tak problem pojawia się podczas imprez okolicznościowych. Należą do nich również wesela, gdzie zazwyczaj na stołach królują potrawy, które cukrzyk powinien ograniczyć praktycznie do minimum. Należą do nich przede wszystkim produkty słodkie, których nie brakuje na weselnym stole. Mowa o ciastach, owocach czy kolorowych napojach. Oprócz tego cukrzycy muszą zwracać uwagę na indeks glikemiczny swoich potraw, a menu weselne niestety obfituje w potrawy, które mają bardzo wysoki indeks. W menu weselnym nie brakuje również tłustszych mięs, gotowanego białego ryżu, ziemniaków czy pieczywa, którego również lepiej unikać mając cukrzycę.

Na szczęście coraz więcej sali weselnych posiada w swojej ofercie również dania dedykowane dla cukrzyków, które nie wpływają negatywnie na ich samopoczucie. Ze standardowego jadłospisu weselnego chory na cukrzycę może skomponować własny posiłek, jednak jest to dosyć kłopotliwe i może powodować nieprzychylne spojrzenia innych osób. Dobrym rozwiązaniem jest powiedzenie zapraszanym nas nowożeńcom o tym, że chorujemy i prosimy o to, aby menu weselne uwzględniało również produkty lekkostrawne i dozwolone w diecie przy cukrzycy. Zazwyczaj usługodawcy nie mają żadnego problemu z tym, by przygotować specjalne warianty dań weselnych dla osób borykających się z chorobami czy nietolerancjami. Pozwoli to bawić się nam bez wyrzutów sumienia i obawy o własne zdrowie. 

Przeczytaj:  Cukrzyca: objawy, leczenie i powikłania

Czy cukrzycy mogą pić alkohol i jeść ciasta?

Kolejnymi produktami, jakich powinni unikać diabetycy, są słodkie wypieki, jakich nie brakuje w menu weselnym. Bazują one zazwyczaj na mące pszennej oraz sporej ilości cukru, które powinny być wykluczone z codziennego jadłospisu. Oczywiście nic poważnego się nie stanie, kiedy raz na jakiś czas chory pozwoli sobie na niedużą porcję ciasta czy deseru. Jednak chcąc zadbać o gości weselnych, będących na określonej diecie, warto menu weselne urozmaicić zdrowszymi odpowiednikami słodkich wypieków. Obecnie wiele cukierników w swojej ofercie posiada już całą gamę doskonałych słodkości przygotowywanych z zamienników cukru oraz mąki pełnoziarnistej. Te nie odbiegają znacząco smakiem od tradycyjnych ciast, więc warto zamówić kilka porcji zdrowszych deserów, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem na przyjęciach. A co z alkoholem? Diabetycy mogą okazjonalnie pozwolić sobie na spożycie napojów alkoholowych, jednak najlepszym wyborem będzie czysty alkohol w towarzystwie bezcukrowych napojów, na przykład coli w wersji light czy wody z cytryną. Unikać należy jednak piwa i słodkich drinków, w których skład wchodzą syropy, gdyż posiadają one bardzo wysoki indeks glikemiczny. 

Co może znaleźć się w menu weselnym dla cukrzyka?

Menu weselne uwzględniające potrzeby cukrzyków powinno zawierać chudsze kawałki mięsa, na przykład kurczaka, które nie będzie smażone w głębokim tłuszczu, a na przykład gotowane na parze. Dobrym rozwiązaniem jest również ryba bez panierki, taka jak łosoś czy pstrąg. Cukrzyk chętniej sięgnie po pełnoziarnisty ryż niż po gotowane lub smażone ziemniaki podwyższające poziom cukru we krwi. Warto również zadbać o dużą ilość różnorodnych warzyw pod postacią surówek lub kiszonek, które są podstawowym elementem diety diabetyka. Obok białego pieczywa dedykowanego do zimnych sałatek w menu weselnym powinno znaleźć się również kilka kromek dobrej jakości pieczywa pełnoziarnistego. Na stole nie powinno również zabraknąć chudych wędlin pozbawionych nadmiaru tłuszczu, które z całą pewnością będą chętnie spożywane przez cukrzyków podczas przyjęcia. 

Przeczytaj:  Glukometr bez tajemnic – jak go używać i jaki wybrać?
Anna Kondziela
550 artykuły

O Autorze
Miłośniczka zdrowego trybu życia i aktywności fizycznej. Z wykształcenia jest dietetykiem i diabetologiem z wieloletnim doświadczeniem. Interesuje się sportem i diabetologią i dietetyką. Cały wolny czas spędza z rodziną.
Artykuły
Mogą Ci się spodobać
Cukrzyca

Retinopatia cukrzycowa – poważne powikłanie cukrzycy. Dowiedz się, jak mu zapobiegać!

Retinopatia cukrzycowa to poważne zaburzenie wzroku, które dotyka osoby chore na cukrzycę. Dowiedz się, jak zapobiegać tej chorobie i na jakie objawy…
Cukrzyca

Cukrzyca wątrobowa - jak rozpoznać i leczyć tę chorobę?

Cukrzyca wątrobowa zazwyczaj rozwija się u osób z nadwagą, otyłością lub już istniejącą chorobą wątroby. Kluczowym elementem rozpoznawczym jest stwierdzenie insulinooporności, co…
Cukrzyca

Badania na cukrzycę, które warto wykonać

Cukrzyca to typowo współczesna choroba. Choruje na nią coraz więcej młodych osób i dzieci. Oprócz podłoża genetycznego wpływa na nią również nieprawidłowy…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *