Zapamiętaj! Najważniejsze informacje
- Cukrzyk może jeść banany, ale z umiarem i najlepiej wybierać te niedojrzałe, ponieważ mają niższy indeks glikemiczny (IG).
- Banany są bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały, ale także zawierają węglowodany wpływające na poziom glukozy we krwi.
- W razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Składniki odżywcze bananów
Banan jest owocem bogatym w składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Te owoce pokrywają aż 26% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 oraz 11,6% na witaminę C! Do tego znajdziemy w nich również błonnik oraz składniki mineralne, takie jak magnez, fosfor, wapń i potas. Jeśli chodzi o kaloryczność bananów, 100 g świeżego surowego owocu dostarcza od 80 do 100 kcal.
Czy zatem cukrzyk może jeść banany, skoro dostarczają tyle potrzebnych związków odżywczych? Tutaj kwestia jest sporna, ponieważ owoc owocowi nierówny.
Czy cukrzyk może jeść banany?
Osoby z cukrzycą powinny spożywać owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jest to wskaźnik, który klasyfikuje żywność pod względem wpływu na poziom glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po spożyciu posiłku. Diabetykom zaleca się jedzenie takich owoców jak agrest, borówki, brzoskwinie, grejpfruty, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, pomarańcze, porzeczki, truskawki i wiśnie.
Banany z kolei wykazują wysoki indeks glikemiczny. W dojrzałym owocu jego wartość to aż 51 – jednak w zielonym jest ona o wiele niższa i wynosi 30. Oprócz tego zielone banany zawierają także skrobię oporną, która spowalnia wzrost glikemii po posiłku, a także korzystnie wpływa na mikrobiom jelitowy.
Jak jeść banany przy cukrzycy?
Diabetycy raczej nie powinni traktować bananów jako przekąski. Owoce mogą jednak wzbogacać smak posiłków – na przykład stanowić dodatek do owsianki lub jogurtu. W takiej sytuacji warto też sięgać po przyprawy. Cynamon świetnie pasuje do bananów, a przy tym pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glikemii.
Odpowiedź na pytanie, czy cukrzyk może jeść banany, nie jest jednoznaczna. Diabetyk nie musi całkowicie rezygnować z ulubionych owoców, jednak ograniczenie ich spożywania jest już wskazane. Poza tym należy wybierać niedojrzałe banany, ponieważ mają niższy indeks glikemiczny. W przypadku wątpliwości warto skonsultować się ze swoim lekarzem albo dietetykiem.