Pomidory są częstym dodatkiem w kuchni polskiej. Można je spożywać na surowo, na przykład na chlebie lub jako dodatek do sałatek, albo zrobić na ich bazie zupę. Z roku na rok jest coraz więcej diabetyków, dlatego warto wiedzieć, czy cukrzyk może jeść pomidory.
Właściwości pomidorów – czy cukrzyk może jeść pomidory?
Cukrzyca to obecnie choroba cywilizacyjna. Z roku na rok przybywa chorych. Odpowiednia dieta jest niezbędna, aby zapobiec rozwojowi choroby i pogorszenia stanu zdrowia. Wiele osób zastanawia się jakie owoce i warzywa mogą jeść osoby, które cierpią na tę chorobę. W tym artykule wyjaśniamy, czy cukrzyk może jeść pomidory.
Zacznijmy od tego, jakie właściwości mają pomidory. Pomidory są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze. Zawierają sporą ilość witaminy C i błonnik wspomagający trawienie. Ponadto są bogate w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i zapobiegają nowotworom oraz chorobom serca. Dzięki dużej zawartości witaminy A wpływają na poprawę wzroku. Są także źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca. Świeże pomidory mają niski indeks glikemiczny, więc osoby z cukrzycą mogą je uwzględniać w swoim codziennym jadłospisie.
Jakich warzyw i owoców musi unikać cukrzyk, a jakie są wskazane?
Cukrzyk powinien ograniczyć w swojej diecie owoce bogate w cukier i wysokowęglowodanowe warzywa:
- banany;
- winogrona;
- śliwki;
- ziemniaki;
- bataty;
- kukurydza.
Diabetyk może z umiarem sięgać po owoce i warzywa takie jak:
- arbuzy;
- maliny;
- truskawki;
- cytryny;
- grejpfruty;
- rabarbar;
- kapusta;
- jarmuż;
- seler;
- papryka;
- brukselka;
- ogórek.
Warzywa i owoce najlepiej spożywać świeże i bez kalorycznych, ciężkostrawnych dodatków, takich jak sosy z dodatkiem mąki, cukru czy chemicznych składników.