Owoce dla cukrzyka – jakie wybierać, a jakich unikać? Jeśli chcesz zbudować dla siebie zdrowy jadłospis i uchronić się przed szkodliwymi skutkami choroby, znajdziesz u nas wskazówki, jak to zrobić. Uzupełnij swoją dietę o cenne składniki odżywcze!
Umiarkowana ilość owoców w diecie jest zalecana przez specjalistów. A jak to wygląda w przypadku diabetyków, którzy powinni unikać cukru? Na szczęście nie wszystkie owoce zawierają duże ilości fruktozy i innych węglowodanów prostych. Poniżej znajdziesz listę owoców dla cukrzyka, które można spożywać bez obaw o wzrost stężenia cukru we krwi.
Czy diabetycy mogą spożywać owoce?
Przestrzeganie zdrowej diety i kontrolowanie ilości węglowodanów jest bardzo ważne zarówno w przypadku cukrzycy typu 1, jak i typu 2. Dotyczy to również owoców. Chorując na cukrzycę, przed spożyciem owoców zawsze powinno się sprawdzać tzw. ładunek glikemiczny (zwany także indeksem glikemicznym). To wskaźnik, który pokazuje, jak dany produkt wpływa na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin od spożycia. W diecie cukrzyka powinno się unikać przede wszystkim żywności o wysokim indeksie glikemicznym, szybko podnoszących poziom cukru i powodujących wyrzut insuliny do krwi.
Część owoców nie stanowi zagrożenia dla osób chorych. Do swojej diety możesz bezpiecznie włączyć owoce dla cukrzyka o niskim indeksie glikemicznym. Będą one znacznie lepszym źródłem węglowodanów niż produkty zawierające węglowodany proste, np. słodycze. Dostarczą ci również cennego błonnika pokarmowego. Pamiętaj jednak o odpowiednim zbilansowaniu swojej diety – oprócz węglowodanów z owoców powinny się w niej znajdować także źródła białka (według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego udział białek powinien wynosić 15-20%).
Bezpieczne owoce dla cukrzyka
Przyjmuje się, że osoby chorujące na cukrzycę mogą bez obaw spożywać owoce o indeksie glikemicznym nieprzekraczającym 50. Lista bezpiecznych owoców dla cukrzyka jest dość długa – nie musisz się więc obawiać, że twoja dieta będzie uboga. Jakie owoce można jeść? To m.in.:
- pomarańcze;
- cytryny;
- melony;
- grejpfruty;
- truskawki;
- poziomki;
- maliny;
- jeżyny;
- jagody;
- porzeczki;
- awokado;
- jabłka;
- gruszki;
- agrest;
- kiwi;
- rabarbar;
- pomelo;
- arbuz.
Znaczenie ma nie tylko to, co spożywasz, ale także to, w jaki sposób są przygotowywane owoce. W przypadku cukrzycy typu 2 i typu 1 najlepiej wybierać owoce świeże, jak najmniej przetworzone. Sok owocowy dostarcza znacznie mniej witamin i minerałów niż kawałek jabłka czy pomarańczy, zawiera za to o wiele więcej fruktozy (cukru). Wyższy indeks glikemiczny mają także owoce gotowane czy upieczone. W miarę możliwości lepiej unikać ich w diecie cukrzycowej.
Jakich owoców unikać przy cukrzycy?
Wiesz już, że w diecie w cukrzycy dobrze sprawdzą się owoce cytrusowe czy jagodowe. A jakie owoce dla cukrzyka będą nieodpowiednie? To przede wszystkim te, które mają mocno słodki smak. W przypadku cukrzycy niedozwolone jest spożywanie bananów, winogron, śliwek, czereśni. Warto też wiedzieć, że mocno dojrzałe owoce mają wyższy wskaźnik IG.
Niebezpieczny wzrost poziomu cukru we krwi powodują owoce przetworzone, w formie soków, dżemów czy konfitur. Unikaj także produktów suszonych i kandyzowanych.
Jak osoby z cukrzycą powinny spożywać owoce?
Nawet jeśli wybierasz zdrowe owoce dla cukrzyków, o niskiej zawartości węglowodanów prostych, pamiętaj o kilku innych zasadach. Mimo że owoce są zdrowym źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych, nie możesz spożywać ich całkowicie bez ograniczeń. W twoim jadłospisie nie powinno być ich więcej niż 200-250 gramów dziennie. Aby mieć pewność, że nie jesz ich za dużo, dokładnie waż każdą porcję na wadze elektronicznej.
Jednym z mitów dotyczących diety dla cukrzyka jest zalecenie, by nie spożywać owoców po południu czy wieczorem. Powodem miałby być możliwy wzrost poziomu cukru we krwi podczas snu. W rzeczywistości jednak owoce o niskim indeksie glikemicznym to dobre przekąski dla cukrzyka o każdej porze dnia – przede wszystkim ze względu na obecność błonnika, dzięki któremu cukier wchłania się wolniej. Ostatni posiłek przed snem powinien być niskotłuszczowy, bogaty w białka i węglowodany złożone. Niezbyt słodkie owoce doskonale się do tego nadają – aby dostarczyć sobie białka, możesz połączyć je np. z orzechami.
Ważne jest również, by twoja dieta była właściwie zbilansowana. Oprócz owoców warto wprowadzić do jadłospisu także warzywa dla cukrzyka, chude mięso i nabiał. Jeśli chorujesz na cukrzycę typu 2 (cukrzycę insulinoniezależną), zdrowe odżywianie to wszystko, czego potrzebujesz, by zachować dobry stan zdrowia – nie musisz wówczas zażywać żadnych dodatkowych leków. W przypadku cukrzycy typu 1 konieczne jest także regularne przyjmowanie insuliny, ale zdrowa dieta również jest ważna. Pozwoli ci uniknąć problemów z otyłością czy poważnych powikłań cukrzycy.
Otrzymałeś diagnozę od diabetologa i chcesz zadbać o odpowiednią dietę? Przekonaj się, że życie z cukrzycą nie musi się wiązać z poważnymi ograniczeniami. Możesz spożywać m.in. owoce dla cukrzyków i urozmaicić codzienne posiłki.