Owsianka dla cukrzyków to bogate źródło cennych składników odżywczych. Ale nie tylko – osoby z cukrzycą powinny spożywać płatki owsiane także ze względu na ich zdolność do obniżania poziomu cukru. Chcesz włączyć zdrowe owsianki do swojej diety? Sprawdź, jak przygotować taki posiłek!
Śniadanie diabetyka nie powinno opierać się wyłącznie na kanapkach. Owsianka dla cukrzyków odmieni twoje posiłki, a dodatkowo dostarczy ci cennych składników odżywczych, w tym błonnika. Chcesz wiedzieć, jak zrobić płatki owsiane, by zachować niski indeks glikemiczny? Przepis jest wyjątkowo prosty!
Dlaczego warto jeść płatki owsiane na diecie cukrzycowej?
Płatki owsiane mają wszystko, czego potrzebuje osoba na diecie cukrzycowej:
- są bogate w łatwo rozpuszczalny błonnik (zwłaszcza płatki pełnoziarniste) – dzięki temu spowalniają wchłanianie cukru do krwi, mają niższą kaloryczność i zapewniają uczucie sytości na długi czas;
- mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy po posiłku;
- ich proporcje białka do węglowodanów złożonych są idealne dla diabetyków.
Te właściwości są typowe dla wielu produktów zbożowych. Płatki owsiane mają jednak jeszcze jedną przewagę – zawartość beta-glukanów, jednej z frakcji błonnika. To składnik, który wpływa na obniżenie glikemii poposiłkowej. Duża zawartość beta-glukanów sprawia, że wystarczy spożyć zaledwie 35 g płatków, by odczuć różnicę w postaci niższego stężenia glukozy we krwi. Ta frakcja błonnika korzystnie wpływa również na poziom cholesterolu.
Owsianki warto dodawać do jadłospisu z jeszcze jednego powodu. Śniadanie dla cukrzyka oparte wyłącznie na kanapkach jest po prostu monotonne i ubogie. Gotowane płatki owsiane z ulubionymi dodatkami sprawią, że twoja dieta będzie bardziej różnorodna.
Jak przygotować zdrową owsiankę dla cukrzyka?
Owsianka dla diabetyka powinna być przygotowywana w określony sposób. Dzięki temu obniżysz indeks glikemiczny dania. Cukrzycy powinni unikać produktów wysoko przetworzonych – płatki błyskawiczne instant zastąp pełnoziarnistymi płatkami górskimi.
Gdy przyrządzasz owsiankę dla cukrzyka, staraj się nie gotować długo płatków. Zalej je wrzątkiem lub wrzuć na chwilę do gorącej wody (ewentualnie z dodatkiem mleka).
Dobrym sposobem jest także przygotowanie tzw. nocnej owsianki. Płatki owsiane zalewa się wodą, mlekiem lub jogurtem i zostawia w lodówce na całą noc.
Pomysły na dodatki do owsianki
Chcesz, by owsianka dla cukrzyków miała różnorodny smak? Taka kolacja dla cukrzyka, śniadanie lub przekąska może za każdym razem smakować inaczej. Wystarczy, że dodasz odpowiednie składniki, np.:
- owoce jagodowe – truskawki, jagody, borówki;
- ziarna, nasiona, pestki – dyni, słonecznika, nasiona chia, siemię lniane;
- jogurt, kefir lub maślankę;
- orzechy.
Staraj się nie słodzić owsianki – nie tylko cukrem, ale także syropem klonowym czy miodem. Zamiast tego dodaj przyprawy, np. cynamon lub kardamon.
Przestrzegaj zaleceń dla cukrzyków, ale nie pozbawiaj swojego jadłospisu różnorodności – pomogą ci w tym owsianki!