Cukrzyca ciążowa to rodzaj cukrzycy, która rozwija się lub zostaje zdiagnozowana po raz pierwszy w trakcie ciąży. Jest to spowodowane zwiększoną produkcją…
Jeśli ktoś pragnie czegoś bardziej wykwintnego, parfait z warstwami może być strzałem w dziesiątkę. Warstwy składające się z bezcukrowego muesli, bezgłutenowych płatków…
Wyrywanie zęba wielu osobom kojarzy się skrajnie negatywnie. Nic dziwnego, jeden komplet zębów stałych musi nam wystarczyć na całe życie, a implanty…
Zdrowy poziom glukozy we krwi zazwyczaj mieści się w przedziale od 70 do 140 mg/dl. Jednakże, gdy poziom cukru przekracza te wartości,…
Cukrzyca (łac. diabetes mellitus) to jedna z najpowszechniejszych chorób, na którą cierpią nie tylko seniorzy, ale także osoby w młodym wieku. Jakie…
Składniki odżywcze bogate w antyoksydanty, takie jak witamina C, E, beta-karoten oraz flawonoidy, odgrywają kluczową rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym….
Jednym z głównych składników octu jabłkowego korzystnych dla diabetyków jest kwasy octowy. Ten związek może wpływać na poprawę wrażliwości na insulinę, co…
Warto zauważyć, że ogórki kiszone są niskokalorycznym warzywem, co z pewnością jest korzystne dla osób z cukrzycą, które często muszą kontrolować masę…
Cukrzyca, nagła śmierć – te słowa wywołują dreszcze u osób cierpiących na te chorobę. Niepotrzebnie, gdyż istnieje wiele sposobów pozwalających znacząco obniżyć ryzyko nagłej śmierci…
Migdały są również doskonałym źródłem błonnika, co pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Błonnik ten wpływa na spowolnienie wchłaniania glukozy,…