Szarlotka dla cukrzyka to jedno z ciast, które można polecić każdemu, kto dba o zdrową dietę. Jest lekkostrawne, pełne wartościowych składników odżywczych, a przede wszystkim – proste w przygotowaniu. Mamy dla ciebie przepis. Sprawdź, jak przygotować takie ciasto!
Masz ochotę na coś słodkiego, ale chorujesz na cukrzycę i obawiasz się, że zwykłe słodycze mogą ci zaszkodzić? Ciasto upieczone w domu to rozsądny kompromis dla miłośników deserów – jest zdrowe i bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie pyszne! Szarlotka dla cukrzyka to doskonały przykład. Jabłka dostarczą ci cennego błonnika, który spowolni wchłanianie glukozy. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto!
Dlaczego zwykła szarlotka nie jest odpowiednia dla osób z cukrzycą?
Jeśli chorujesz na cukrzycę, staraj się unikać tradycyjnych ciast. Zawierają one biały cukier i mąkę z pełnego przemiału, a często również masło i margarynę. To składniki bogate w węglowodany proste i tłuszcze nasycone, które szczególnie szkodzą diabetykom. Wysokokaloryczne, pełne cukru ciasta szybko podnoszą poziom cukru we krwi i mogą powodować hiperglikemię. Od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na takie słodkości – szarlotka będzie pod tym względem znacznie lepsza niż np. tort czy ciasto z kremem – ale pilnuj, by w twojej diecie było ich jak najmniej.
Szarlotka – doskonały wybór dla diabetyków
Nie wszystkie ciasta da się przygotować w „odchudzonej” wersji dla diabetyków. Na szczęście nie dotyczy to szarlotki. Ciasto z jabłkami i cynamonem doskonale sprawdzi się w diecie cukrzycowej. Jabłka mają niski indeks glikemiczny i są bogate w cenny błonnik. Warto także, by desery dla cukrzyka zawierały cynamon. Ta przyprawa korzystnie wpływa na glikemię.
Przepis na szarlotkę dla cukrzyka – krok po kroku
Szarlotka na kruchym cieście, z pianą z białek i kruszonką przypomina w smaku tradycyjnie pieczone ciasto. Różnicą jest przede wszystkim dodatek mąki pszennej pełnoziarnistej zamiast tej z pełnego przemiału oraz zamiana białego cukru na zdrowszy słodzik, ksylitol lub erytrol.
Do przygotowania tej szarlotki dla cukrzyka potrzebujesz (ilość składników podana dla ciasta pieczonego w tortownicy):
- 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 100 g masła;
- 1 łyżka śmietany 18%;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej;
- 20 g płatków migdałowych;
- 60 g słodzika – ksylitolu lub erytrolu;
- 600 g kwaśnych jabłek (odmiany reneta lub innej).
Sprawdź, jak upiec ciasto – krok po kroku:
- Jabłka obierz, pokrój na plasterki lub kawałki i odsącz z nadmiaru soku.
- Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia do miski.
- Zetrzyj masło na tarce lub drobno posiekaj i dodaj do mąki z proszkiem.
- Następnie wbij oddzielone od białek żółtka i dodaj śmietanę.
- Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę.
- Aby ciasto było bardziej zwarte, możesz włożyć je do lodówki na godzinę.
- Podziel ciasto na dwie części – 2/3 i 1/3.
- Większą część ciasta rozwałkuj i przełóż na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na spód ciasta wysyp skrobię ziemniaczaną i płatki migdałów, a następnie ułóż na nich pokrojone w plasterki lub kawałki jabłka i posyp całość szczyptą cynamonu.
- Ubij piankę z białek – pod koniec ubijania do piany dodaj słodzik.
- Sztywną masę przełóż na ciasto, a na górze porozkładaj porwane na kawałki ciasto.
Jabłecznik piecze się przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przepis na szarlotkę wypróbowany? Poznaj także inne przepisy na słodycze dla cukrzyków, które nie podniosą nadmiernie poziomu glukozy we krwi!