Cukrzyca, nagła śmierć – te słowa wywołują dreszcze u osób cierpiących na te chorobę. Niepotrzebnie, gdyż istnieje wiele sposobów pozwalających znacząco obniżyć ryzyko nagłej śmierci z powodu tej choroby. Poniżej znajduje się omówienie tych najważniejszych.
Cukrzyca – geneza
Liczba osób zapadających na cukrzycę rośnie lawinowo każdego roku. Sytuacja stała się już na tyle poważna, że cukrzyca zaliczona została do niechlubnego grona chorób cywilizacyjnych, czyli takich, które – jak sama nazwa wskazuje – związane są z rozwojem cywilizacji. Wzmożona zapadalność na choroby cywilizacyjne, w tym cukrzycę, ma bliski związek z postępującym uprzemysłowieniem, zataczającą coraz szersze kręgi urbanizacją – a co za tym idzie – również degradacją środowiska. Wydawało by się, że współczesna medycyna doskonale opanowała już metody radzenia sobie z tą chorobą. Podawane domięśniowo zastrzyki z insuliny czy też mierzenie jej poziomu za pomocą glukometru są smutną i przykrą codziennością ogromnej rzeszy pacjentów cukrzycowych.
Cukrzyca – jak zminimalizować czynniki ryzyka nagłej śmierci
Jednak nawet i te zabiegi nie gwarantują dobrego (lub przynajmniej przyzwoitego) samopoczucia cukrzyków. Ani tym bardziej, nie są w stanie zapobiec nagłej śmierci z powodu tej choroby. Konieczne jest również wdrożenie innego rodzaju metod monitorowania swojego stanu, a także – lub być może przede wszystkim – indywidualne, holistyczne spojrzenie na całokształt swojej formy fizycznej i psychicznej. Oraz zdrowy styl życia!
Zdrowy styl życia przy cukrzycy – tak, to możliwe!
Cukrzyca, nagła śmierć, mowa pogrzebowa – te słowa nie przywołują miłych skojarzeń. Aby uniknąć konieczności wygłaszania mowy pogrzebowej na stypie osoby, która chorowała na cukrzycę warto wdrożyć w życie i systematycznie stosować poniżej omówione wskazówki:
- bardzo ostrożnie dobieraj węglowodany, które spożywasz – ze względu na fakt, iż wszystkie węglowodany mają ogromny potencjał podnoszenia poziomu cukru we krwi wybieraj ich optymalne źródła – kasze, brązowy ryż, warzywa;
- spożywaj mniej soli – sól zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia, a Ty jako cukrzyk, jesteś już osobą w grupie o podwyższonym ryzyku zapadnięcia na tę chorobę;
- spożywaj mniejsze ilości czerwonego mięsa, które działa bardzo prozapalnie. Doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego pochodzącego z mięs są dla cukrzyków warzywa strączkowe – fasola, groch, soczewica, ciecierzyca. Po przepisy z tymi składnikami zajrzyj na strony wegan i wegetarian. Jest ich całe mnóstwo!;
- spożywaj więcej owoców i warzyw – są dla Ciebie nieocenionym źródłem witamin, minerałów oraz białka. Wybieraj jednak mądrze – banany, arbuzy czy melony, to raczej nie opcja dla Ciebie – chyba że od wielkiego dzwonu;
- tłuszcze – warto o nich wspomnieć, bowiem powinny stanowić nieodłączny element pro zdrowotnej diety cukrzyka. A potrzebne są Ci tłuszcze nie byle jakie – unikaj tych przetworzonych (tłuszczów trans), które z cała pewnością podniosą Twój poziom cholesterolu we krwi. Tłuszcze dla Ciebie to masło klarowane (lub masło ghee), oliwa z oliwek lub olej kokosowy.
- sposób gotowania – przy okazji rozmowy o tłuszczach warto również wspomnieć, o właściwych dla cukrzyka sposobach przyrządzania potraw. Od lat sądzi się, że są to gotowanie na parze, pieczenie bądź grillowanie. Za wszelką cenę unikaj smażenia (tłuszcze trans!);
- sprawdzaj zawartość cukru na etykietach produktów, które kupujesz – możesz się zdziwić, ile cukru zawierają z pozoru niewinnie wyglądające produkty;
- nie zapomnij o codziennej dawce ruchu, bo przecież ruch to zdrowie!
Stosując się do opisanych wyżej wskazówek możesz mieć pewność, że w znaczącym stopniu wpłyniesz na poprawę swojego stanu fizycznego i psychicznego. Musisz przede wszystkim pamiętać, że cukrzyca to nie wyrok i da się z tą chorobą normalnie żyć. Potrzeba jedynie odrobinę wiedzy, wytrwałości i samozaparcia. Rezultaty będą widoczne gołym okiem.