Pierwszym punktem na liście są słodzone napoje gazowane, które często zawierają duże ilości cukru dodanego. Spożycie tych napojów może prowadzić do gwałtownego…
Cukrzyca to typowo współczesna choroba. Choruje na nią coraz więcej młodych osób i dzieci. Oprócz podłoża genetycznego wpływa na nią również nieprawidłowy…
Paski te są zazwyczaj impregnowane enzymem glukozooksydazą, który inicjuje proces reakcji z glukozą. W wyniku tej reakcji dochodzi do powstania pewnych substancji,…
Nie ma rodzinnych uroczystości i świąt bez domowych wypieków na pięknie nakrytym, odświętnym stole! Co w takiej sytuacji z bliskimi na diecie…
Podstawową zaletą cukru kokosowego ig jest jego niski indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że ma mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi…
Osoby z cukrzycą utajoną mogą doświadczać nawracającego pragnienia oraz częstego oddawania moczu. To wynika z zaburzeń gospodarki insulinowej, która jest charakterystyczna dla…
Przede wszystkim należy zdawać sobie sprawę, że cukrzyca może wpływać na układ pokarmowy. Nawet dobrze kontrolowana cukrzyca może prowadzić do problemów z…
Dla tych, którzy preferują produkty bezkaloryczne, istnieją również sztuczne słodziki, takie jak sacharyna, aspartam czy sukraloza. Należy jednak pamiętać, że niektóre z…
Preferowane są oliwki zielone w kontekście cukrzycy, ponieważ zawierają więcej związków fenolowych, które mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Z kolei oliwki czarne…
Nasiona słonecznika są bogatym źródłem błonnika, co może być kluczowe dla diabetyków. Błonnik ten może pomóc w zwalczaniu skoków poziomu cukru we…